Stjernekasterne, nr. 2 - 1997

Overblik, nr. 2, 1997

Forsidebilledet:

Luftig overraskelse ved
sommerens sidste TV-2 koncert

Grøn Koncert 97, sluttede i år i Valby og det gjorde den med manér. Under sidste ekstranummer fløj en helikopter med stort TV-2 logo hen over publikum hvorefter den landede bagved scenen til stor jubel blandt det københavnske publikum. Bandet lettede i deres Grønlands-helikopter og lod os stå tilbage - endnu en gang mættet med gode oplevelser, endnu en gang forundret over disse rigtige mænd. Joh, sommeren sluttede for mange i det øjeblik hvor konferencier Jacob Haugaard i højttalerne meddelte: "TV-2 has left the building". Nærmere omtale af bandets sommerturné nedenfor.

TV-2 optrådte med en storslået grønlandsk scene
ved Grøn Koncert 97:

Verdens største musikevent

Vinteren er over os og mangen en solskinshungrende dansker drømmer sig tilbage til sommerens grønne koncerter, der i år slog alle rekorder. Med et velsmurt repertoire bestående af Østkyst Hustlers, Poul Krebs, Thomas Helmig og TV-2, der som hovednavn hver gang afsluttede festlighederne, trak Muskelsvindfondens koncerter tilsat et godt dansk sommervejr flere besøgende end nogensinde før.

TV-2 havde skabt en flot kulisse med en Grønlandsinspireret sceneopsætning, som fik Steffen Brandt til at fremstå som kaptajn på et kæmpe skib, der med sin altid pålidelige besætning var på vej mod fjerne horisonter. Tikilluaritsi - en kærlighedserklæring til Grønland - var startskuddet ved alle syv Grøn Koncert-arrangementer. Nummeret blev på smukkeste vis ledsaget af egne videooptagelser fra bandets ture til isbjørnenes land, serveret på en kolosal TV- skærm ved siden af scenen, der sørgede for at selv den mest nærsynede ungersvend kunne følge med.

En blandt flere overraskelser var lagt som første ekstranummer, hvor en umådelig velklædt harmonika-virtuos ved navn Lelo Nica spillede op til dans. Det var Alt hvad hun ville var at danse, der i anledning af sommeren og på bedste vis blev tilført ekstra humør og danseglæde.

Steffen Brandt var som altid voldsomt veloplagt med sine skøre indslag såsom en lille parodi på Lykkehjulet hvor man kunne købe en vokal til konsonanterne GR N K NC RT. Også da han nøje instruerede publikum i hvordan man fugtede læberne: "1, 2, 3, FUGT!" lød det, og det gjorde vi så, hvorefter alle forsøgte at fløjte. At det ikke lød ufattelig godt siger sig selv, men u-ha det var sjovt...

Nemmere at få fat i publikum

Ved koncerten i Blokhus den 17. juli, bad vi trommeslager Gaul og kapelmester Brandt kommentere årets tour de Grøn Koncert. Hvad er jeres indtryk af Grøn Koncert i år? - Der har været en suveræn god stemning, publikum har virket mindre fulde og mere interesserede, så det har været nemmere at få fat i dem, siger Steffen. - Det gode vejr har også været med til at give alle, inklusive os selv en kanon oplevelse, tilføjer Sven. Hvem er Lelo Nica (gæstesolisten)? - Ham hørte vi i forbindelse med et Verdensmusikprojekt, oplyser Sven. - Han er fra det tidligere ex-ex-Jugoslavien. Vi er glade for vi fik ham med, og så kom han jo kun for sent til ekstranummeret én enkelt gang (i Odense, red.), griner Steffen. Er I klar over at jeres crew omtaler jer som onklerne? Hvor længe kan I blive ved? - Ha-ha, vi må vist lige have en alvorlig snak med dem! Vi har ingen planer om at holde så længe vi kan stå oprejst - jeg kunne forestille mig, at det sidste album kommer til at hedde "Dead Man Walking", afrunder Steffen, da det bliver tid til at gå på scenen i det nordjyske.

Biografien bringes særskilt her på nettet.


TV-2's anarkistiske opgør
med det politisk korrekte

Af Johannes Andersen, Aalborg

Steffen Brandts tekster til TV-2's sange er ikke bare friske ord, der er gode at synge med på. De er også reflektioner over den tid, hvor de blev til i. Noget der bliver tydeligere og tydeligere, jo mere tiden går. Og så har de en indbygget anarkisme, som fortæller om en tekstforfatter, der vil sige alt muligt andet end netop det man burde sige.

Toyotaen skal pilles fra hinanden

Det startede på den første plade, Fantastiske Toyota. De fleste tekster herfra er børn af 70'ernes ideologikritiske ambitioner. Det var en tid, hvor alle flade meninger skulle afsløres. Hvor alle magthavere skulle stilles til offentligt skue. Og hvor alle manipulationer skulle rives fra hinanden.

Man har selvfølgelig ikke fri en mandag morgen. Man tar fri. Stedet kan måske være Moesgaard Strand, hvor der både er en å og et fiskerhus. Men det centrale er bilen. Sådan en fantastisk Toyota skal pilles fra hinanden. Den er jo ikke mere fantastisk end andre biler, som den vist nok også ligner. Alligevel - som et brud med tidens hang til det politisk korrekte - lader den »naive« Steffen Brandt sig fascinere. I hvert fald nok til at han bruger bilen til et gennemtrængende omkvæd, hvor dobbeltheden slår igennem: på den ene side med en markering af, at det er latterligt at omtale en bil som så fantastisk, og på den anden side med en indrømmelse af, at den i hvert fald er så fantastisk, at den kan fungere som bindeled for en hel plade, med den dengang debuterende gruppe TV-2.

80'erne og kvinderne
I 80'erne var Steffen Brandts tekster fyldt med kvinder. Eller rettere, de var fyldt med opfattelser af, hvordan man mest korrekt kan opfatte kvinder. Hvilket strengt taget ikke var nemt. I 60'erne og 70'erne havde den stået på kvindefrigørelse og ligestilling på arbejdsmarkedet. I 80'erne blev det temmelig trivielt for en hel del kvinder, og derfor drejede de kvindebevægelsen ind i nye baner, hvor nye sider af kvindeligheden skulle afprøves. Hvis mændene ikke kunne forstå det, så var de dominerende og ikke værd at samle på. En holdning der i den grad blev politisk korrekt, for det var jo en undertrykt gruppe (kvinder), der var tale om. Det var ikke nemt at forstå, men alt for mange (især mænd) hold mund med deres forvirrede overvejelser. Undtagen Steffen Brandt, der med snedige verselinier fik spiddet 80'ernes korrekte tone.

I teksten til Tidens Kvinder kan manden både det ene og det andet. Og man fornemmer et eller andet sted, at Steffen Brandt på et eller andet tidspunkt har været udsat for et forsøg på at lære at strikke. Derimod er det nok temmelig vanskeligt for en hel del af os at forestille os Steffen Brandt og noget med håndværk. Der er næppe ret mange der har set den gode Steffen, stående der i baghaven i Sjællandsgade, med en hammer, boremaskine og vaterpas, mens han tålmodigt bygger egen udestue, og fruen i huset vimser frem og tilbage med ivrige opmuntringer. Og pointen i teksten er tilsyneladende god nok: Vi mænd skal nok være der, når den undertrykke kvinde kræver mere retfærdighed. Men så punkteres det hele til sidst i omkvædet, med et forsigtigt krav om, at næste gang nye mål for undetrykkelse skal luftes, vil vi godt advares i god tid. Underforstået: mændene tror ikke meget på kvinderne. De har reduceret sig selv til forvirrede og lallende individer, der ikke ved hvad de går efter.

Det bliver endnu tydeligere i en stribe af andre tekster fra 80'erne, der kredser om frihed. Eksempelvis: Fri som fuglen, Nærmest lykkelig og især Rejsen til Rio. Her pilles der ved den opfattelse af frihed, hvor det handler om en tilværelse helt uden bånd og forpligtelser. Det fører direkte over i sange om forpligtelser og om at finde glæden ved de små ting i tilværelsen. Noget der fornemt antydes i Nærmest Lykkelig, og som siden har stået centralt for mange af 90'ernes sange. Her handler det ikke så meget om endnu engang at demonstrere den anarkistiske lyst til at gå mod det politisk korrekte, men derimod om selv at søge en form for personlig fornuft.

Historien, solbrillen og sandalen
Det er blevet tid til forundring, til selvkritik, og til en påmindelse om, at man ikke må glemme de store linier i verdenshistorien. Steffen Brandt har været på ferie, og her oplevet det uendelige store og små på en og samme tid. Og så er der alligevel brod mod det korrekte: Se lige på turistbillederne igen, og fortæl så dig selv, hvad det er du går så meget op i, når du er ude og rejse.

TV-2 har bedre end de fleste danske grupper formået at fange tidens tand i tre årtier. Ikke ved selv at være på forkanten og en del af fronterne, men ved hele tiden at pille ved det, som hvert årti har ment var det mest korrekte. Med Steffen Brandts charmerende anarkistiske tone er det oven i købet blevet ganske flot. Syng bare med igen næste gang.




Forside | TV-2 | Nyheder | Diskografi | Biografi | Biografen | Koncerter | Gæstelisten
Stjernekasterne | Medlemsblad | Hitlisten | Lytterbreve | Konkurrence | E-mail | Søg

Stjernekasterne, Postboks 125, 5100 Odense C.

Copyright © TV-2 & Stjernekasterne. Oplysninger kan frit citeres - med kildeangivelse
Layout: Stjernekasterne. Booking: Århus Musikkontor. Web-house: Dialog Design